top of page

Implantologie en mondchirurgie

Implantologie

Als er een tand of kies in zijn geheel verloren is gegaan, kan de ruimte eventueel gevuld worden met een implantaat. Een implantaat is een kunstwortel die in het kaakbot geschroefd wordt. Een implantaat vervangt een natuurlijke wortel en kan dienen als een basis voor een kroon, brug of prothese (klikgebit). De kunstmatige wortels worden voornamelijk van Titanium gemaakt en vormt een lichaamsvriendelijk fundament. Voorwaarden zijn wel dat er een volgegroeid kaakbot aanwezig is en voldoende gezond weefsel om het implantaat in te zetten. De implantaten hebben meestal een schroefvorm en zal na verloop van tijd vastgroeien in het bot. Nadat het implantaat is vastgegroeid wordt er een kroon op gemaakt. 

Eerst krijgt u een consult om te beoordelen of er voldoende bot is voor de implantaat. Pas als dit gebeurd is, kan er een afspraak gemaakt worden voor het plaatsen van de implantaat. Deze zal 3 maanden moeten vastgroeien in het kaakbot, voordat er een kroon/brug of prothese op gemaakt kan worden. 

Toepassingen:
•    Bij het missen van één tand of kies, waarbij er een kroon op het implantaat komt. 
•    Bij het missen van enkele tanden of kiezen, waarbij er een brug op implantaten komen. 
•    Bij het missen van alle tanden en kiezen, waarbij er een klikgebit op de implantaten komen

Verstandskiezen verwijderen
Het komt regelmatig voor dat de verstandkiezen verwijderd moeten worden. Dit kan zijn door ontstekingen rondom de kiezen of door functionele redenen. Deze kiezen liggen vaak ver achter in de kaak. 
Om goed te beoordelen hoe de ligging is, zal er een kaakoverzichtsfoto gemaakt moeten worden. Hierop kan de tandarts beoordelen hoe de wortels lopen, of de wortels van de verstandkies boven niet te dicht bij de neusbijholtes liggen en de wortels van de verstandskies onder niet de dicht bij de zenuw liggen die door de onderkaak loopt.

Het kan voorkomen dat er na het trekken van een verstandkies in de bovenkaak, er toch verbinding ontstaat met de neusbijholte. Dit testen wij meteen nadat de kies getrokken is. De behandeling zal dan iets langer duren omdat dit goed gehecht moet worden. Na een week komt u dan terug voor een controle. Ook in de onderkaak kan het zijn dat de zenuw beschadigd is geraakt na de behandeling. U voelt dan nadat de verdoving is uitgewerkt een tintelend/ doof gevoel in uw onderlip en kin. Dit gevoel verdwijnt na weken tot maanden (helaas duurt het genezen van een zenuw erg lang).  

Tandvleescorrectie
Deze behandelingen kunnen van toepassing zijn om functionele of esthetische redenen. Bijvoorveels als er na een parodontitis behandeling uw tandvlees weer gezond rondom uw rand vast zit, maar er ruimte is ontstaan door recessie. Uw tanden en kiezen lijken dan langer dan normaal. Uw tandvlees wordt, onder verdoving, los gemaakt en weer op een gezond en esthetisch fraai niveau vastgehecht. Ook kan het zijn dat het tandvlees juist lager geplaatst moet worden om het beter schoon te kunnen houden voor beter resultaat. 

Indien er een groot deel van uw tandvlees te zien is als u lacht, kan dit opgelost worden door uw tandvlees een klein stukje te verplaatsen. Dit is echter niet altijd goed te corrigeren door alleen het tandvlees te behandelen, bespreek daarom goed de mogelijkheden voor een esthetisch fraai en mooi glimlach. 

bottom of page