top of page

Kindertandheelkunde

 

Kinderen zien wij graag vanaf jonge leeftijd, het liefst vanaf ca. 2 jaar. Het kind kan wennen aan de tandarts en wij kunnen van jongs af aan het poetsen bijsturen en voorlichting geven over bijvoorbeeld voeding. Om gaatjes bij kinderen te voorkomen is het belangrijk dat de tanden goed (op juiste tijdstip en manier) gepoetst worden en dat er maximaal zeven eet- en drinkmomenten op een dag zijn. Tot 10 jaar is het advies uw kinderen na te poetsen. Pas vanaf die leeftijd is de motoriek voldoende en kunnen ze het langzamerhand zelf doen.
Tijdens de periodieke controles besteden we ook aandacht aan het wisselen van het gebit en de kaakgroei. Hiervoor wordt indien nodig een overzichtsröntgenfoto gemaakt. Indien nodig adviseert de tandarts over de mogelijkheid om een beugel te nemen bij de orthodontist. 

Als het nodig is kunnen we de (blijvende) kiezen sealen. Hierbij wordt een laklaagje in de groeven van de kiezen aangebracht om de groefjes minder diep te maken. Door het groefje minder diep te maken zal het schoonhouden van deze groeven makkelijker zijn en wordt de kans op cariës deze kleiner. Ook kan op deze plekken voedsel minder snel achterblijven. Dit betekent echter niet, dat poetsen overbodig is! De tandarts, preventie-assistent of mondhygiëniste brengt de laklaag op de kies aan. 
Een sealent gaat enkele jaren mee en de behandeling is volledig pijnloos. Een sealant aan laten brengen op een gezonde kies kan je op de lange termijn geld besparen, doordat de kans op gaatjes kleiner wordt en vullingen dus minder snel nodig zijn.

Als er toch een gaatje is ontstaan, zullen we uitleg geven over de behandeling en het kind eerst laten wennen aan de behandeling door middel van een wenzitting. Mogelijk moet u meerdere malen terug komen voor het gaatje echt is gerepareerd. Zo proberen wij er voor te zorgen dat het kind geen angst ontwikkelt. 


Laat tijdens de behandeling zoveel mogelijk over aan de tandarts. Doe geen valse beloftes zoals: “Je voelt er niets van”. Als het dan toch pijn doet, kan uw kind zich verraden voelen. Soms kan de tandarts aan de ouders verzoeken om in de wachtkamer plaats te nemen. Zo verloopt de samenwerking tussen kind en tandarts vaak beter. Als u zelf erg angstig bent, merkt uw kind dit vaak. Kijk of iemand anders met uw kind mee naar binnen kan, of neem zelf plaats in de wachtkamer.

Indien de tandarts het nodigt acht kan zij u adviseren vaker op controle te komen. Bijvoorbeeld bij sommige kinderen, waar de mondhygiëne niet optimaal is en de kans op gaatjes zeer groot, kan het zo zijn dat de tandarts het advies geeft om niet twee, maar drie of vier keer per jaar te komen. Dit om het kind zoveel mogelijk bij te sturen en gaatjes voor te zijn. Dit hangt dus per patiënt af, maar voorkomen is altijd beter dan genezen.

bottom of page