Mondhygiëne en tandvleesontstekingen
​
Tijdens een controle kan de tandarts geconstateerd hebben dat er plaque, tandsteen en/of aanslag in uw mond aanwezig is. Dit kan in combinatie zijn met ontstoken tandvlees (gingivitis). De tandarts zal, indien het tandsteen boven het tandvlees betreft, u doorverwijzen naar de preventieassistente die het gebit zal reinigen en u eventueel instructies geeft om de mondhygiëne te verbeteren.
Door het reinigen zorgen wij ervoor dat de mond weer mooi schoon word en het tandvlees zich kan herstellen. We streven er zo naar om een gezonde mond te creëren zonder plaque, tandsteen, aanslag en tandvleesontstekingen. Vaak is twee keer per jaar voldoende om dit te bereiken, maar dit kan sterk verschillen per patiënt. De tandarts en preventieassistente zullen aan de hand van de bevindingen tijdens de controle en behandeling u hierover een passend advies geven.
Tijdens een gebitsreiniging word er gebruik gemaakt van de nieuwste en modernste technieken. Reiniging vind zowel mechanisch als handmatig plaats. Na het reinigen worden er eventuele instructies ten behoeve van de mondhygiëne gegeven en worden de tanden gepolijst. Hierdoor worden de tanden mooi glad, waardoor er minder snel aanslag en tandsteen kan ontstaan.
Afhankelijk van de hoeveelheid tandsteen en het wel of niet krijgen van voorlichting duurt een behandeling 20-50 minuten. De behandeling kan wat gevoelig zijn, maar over het algemeen valt het erg mee. In zeldzame gevallen wordt de behandeling onder verdoving uitgevoerd.
​
Parodontitis
Bij parodontitis breidt de ontsteking zich uit naar het kaakbot. Daardoor gaat er kaakbot rondom de tanden en kiezen verloren. Parodontitis bedreigt dus niet de tanden en kiezen zelf, maar het houvast van de gebitselementen. Uiteindelijk kan er zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan en tenslotte uitvallen. Maar niet alleen het gebit wordt bedreigt: In recent onderzoek wordt parodontitis geassocieerd met het dichtslibben van de aders (atherosclerose).
Dit fenomeen kan weer zorgen voor een hartaanval of herseninfarct. Ook is geconstateerd dat voor mensen met parodontitis de kans op hart- en vaatziekten met 20% toeneemt en dat het diabetes(suikerziekte) kan verergeren. Parodontitis is een sluipende ziekte, de ziekte kan lange tijd aanwezig zijn zonder opgemerkt te worden.
Oorzaak
In principe kan iedereen met tanden en kiezen gingivitis of parodontitis krijgen. De belangrijkste oorzaak is een onvoldoende gebitsverzorging/mondhygiëne. Daarnaast is erfelijkheid en roken is een zeer belangrijke risicofactor. Mensen die roken hebben een 3 keer zo grote kans op het verkrijgen van ontstoken tandvlees of ernstige parodontitis dan niet rokers. Het resultaat van een behandeling is bij rokers ook minder goed en minder stabiel. De kans op terugkeren van de parodontitis na behandeling is bij een roker 9 keer(!) zo groot als bij een niet roker.
Behandeling
Indien er sprake is van gingivitis zal de tandarts het advies geven om het gebit goed schoon te laten maken en door middel van mondhygiëne instructies zullen wij u instrueren hoe u thuis zelf voor uw gebit moet zorgen. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de mond weer gezond word en de ontsteking zich niet verder uitbreid. Indien er sprake is van parodontitis is de enige reële oplossing om deze te laten behandelen door een mondhygiëniste, tandarts of parodontoloog.
​
De behandeling bestaat uit het opnemen van de ernst van de parodontitis (dit gebeurt met foto’s en een meting in de stoel) en naar aanleiding daarvan een plan opstellen voor het uitgebreid schoonmaken van alle gebitselementen, boven en onder het tandvlees. Na het schoonmaken is de taak aan de patiënt om zijn/haar gebit goed te verzorgen en bij te houden. Regelmatig terugkomen voor het schoonmaken is ook een vereiste. Wanneer dit goed gebeurt kan de parodontitis stabiliseren en zelfs een beetje genezen.
Parodontitis zal niet helemaal verdwijnen. Bot en tandvlees dat weg is zal nooit meer terugkomen, maar we kunnen wel een stabiele situatie nastreven.