Esthetische tandheelkunde
​
Esthetische tandheelkunde is het vakgebied waarbij de tandarts zich bezighoudt met het verfraaien van het uiterlijk van de patiënt. Aangezien het gebit hierbij een belangrijke rol speelt, stellen patiënten ook steeds vaker hogere eisen aan de esthetiek van hun gebit, speciaal aan de elementen die direct zichtbaar zijn.
De behandelingsmogelijkheden, met het oog op esthetica, zijn uitgebreid: het vervangen van oude (amalgaam)vullingen met behulp van composiet, het corrigeren van vorm en stand van de tanden, het maskeren van verkleuringen of het bleken van verkleurde tanden, het maken van een gedeeltelijke porseleinen kroon of porseleinen schildje (facing), het maken van een composiet (kunststof) etsbrug – het zijn alle technieken ter verfraaiing, waarbij over het algemeen weinig tandweefsel behoeft te worden opgeofferd.
​
Facings
Een facing is een laagje op een tand dat is gemaakt van ‘composiet’, wit vulmateriaal, of ‘porselein’. Deze worden over het algemeen gemaakt om de esthetiek van het gebit te verbeteren. Facings zijn uitermate geschikt om bijvoorbeeld verkleuringen, die niet weggaan met poetsen, of kleine afwijkingen in de stand van de tanden te corrigeren. Door het aanbrengen van een facing kun je een mooier kleurgeheel creëren of de tanden rechter doen lijken wat de esthetiek aanzienlijk kan verbeteren. Facings zijn er niet alleen voor om de esthetiek te verbeteren, maar soms is dit ook noodzakelijk na bijvoorbeeld een breuk door trauma.
De keuze voor het soort materiaal word in overleg bepaald. Composiet is heel mooi en duurzaam, maar wel gevoeliger voor verkleuringen dan porselein. Daarentegen zijn composietfacings wel veel goedkoper en kunnen in één zitting vervaardigd worden. Een ander voordeel is dat deze gemakkelijk gerepareerd kunnen worden als er een klein stukjes is afgebroken bijvoorbeeld. De tandarts kan deze repareren of makkelijk vervangen voor een nieuwe composietfacing. Bij een porseleinen facing is reparatie ervan moeilijker, omdat deze dan verwijderd dient te worden en naar de tandtechnieker gestuurd dient te worden. Vaak zal er een geheel nieuwe vervaardigd moeten worden, wat ook weer hoge kosten met zich meebrengt. De tand kan ook beschadigd raken bij het verwijderen van de porseleinen facing. Indien u voor porseleinen facings kiest zult u minimaal twee keer bij ons moeten komen. Deze worden namelijk bij de tandtechnieker gemaakt en vervolgens bij een volgende zitting geplaatst door de tandarts.
​
Tanden bleken
De kleur van de tanden word door een aantal dingen bepaald. Namelijk het wel of niet aanwezig zijn van vullingen, maar ook door de samenstelling van de tand. De kleur is bij iedereen anders. Sommigen hebben gele, anderen bruin of zelfs grijzere tanden. Ook tussen tanden onderling kunnen er verschillen in kleur zitten. Tanden bestaan uit twee lagen, glazuur en dentine. Dentine is de binnenste laag en deze is geler dan de buitenste laag, het glazuur. De kleur van het glazuur en dentine verschilt bij iedereen.
Kleurstoffen uit uw voeding, zoals koffie, thee en rode wijn, kunnen de tanden doen verkleuren. Ook roken en ouderdom zijn oorzaken van tandverkleuringen.
​
Een optie om wittere tanden te verkrijgen is het bleken ervan. Dit kan echter niet altijd en het resultaat is moeilijk te voorspellen. Overweegt u een bleekbehandeling, dan is het aan te raden om dit bij uw tandarts te laten doen. Indien er vullingen in het front zitten is bleken moeilijker, want deze bleken niet mee. Tevens zal er gekeken worden, naar wat de oorzaak is van het verkleuren.
​
In onze praktijk maken we gebruik van de zogenaamde 'thuisbleekmethode' omdat dit de minst agressieve manier van tanden bleken is. Hierdoor is de kans op (permanente) schade in de mond erg klein. Om te kunnen bleken heeft u bleekmallen nodig. Deze worden door ons op maat voor u gemaakt. U moet hiervoor twee keer bij ons langskomen. Een keer voor het maken van afdrukken en een keer voor het ophalen en passen van de bleekmallen. U draagt de malletjes elke dag een paar uurtjes. Zo bleekt u gedurende een week of twee langzaam uw tanden.
​
Bleken van ‘dode’ tanden
Het bleken van avitale, dode, tanden is moeilijker. Dit komt vaak voor na een trauma of een wortelkanaalbehandeling. Deze tanden moeten van binnenuit gebleekt worden. Afhankelijk van het behaalde resultaat herhaalt de tandarts de behandeling één of verschillende keren. Uiteindelijk sluit hij de tand af met een definitieve vulling. Het resultaat is ook bij deze tanden niet vooraf te bepalen.